Franse Bulldog Kennel Des Petits Polissons
 U bevindt zich hier: Home arrow Gezondheid & verzorging arrow Oververhitting bij honden

 

Oververhitting bij honden


Een mooie zomer is heerlijk voor mens en dier maar ook een jaargetijde waarin hondenbezitters extra alert moeten zijn. Honden kunnen namelijk moeilijker hun warmte kwijt dan wij mensen. Door goed op uw hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen van oververhitting (Hyperthermie) te herkennen en er naar te handelen kunnen levensbedreigende situaties worden voorkomen. Gebeurd dit niet, dan kan teveel zon (voor dier én mens slecht) een zonnesteek veroorzaken, te grote hitte kan tot een coma of zelfs tot de dood leiden.

Waarom is de warmte gevaarlijk voor honden?
Alarmsignalen als een hond oververhit raakt
Mijn hond is oververhit en nu?
Kan een hond bij warm weer achterblijven in een auto?
Wat te doen bij een hond die in de auto zit bij warm weer?
Is alleen de auto gevaarlijk?
Wat doet de hondenbescherming eraan?
Zijn er rassen waarbij je extra alert moet zijn?
Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?


Waarom is de warmte gevaarlijk voor honden?
Honden transpireren niet zoals de mens. De hond heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan hij slechts afvoeren via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. Het bloed wordt stroperig waardoor de organen en de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dat leidt al snel tot een coma en de dood.


Wat zijn de alarmsignalen als een hond oververhit raakt?

 • De hond kwijlt heel erg
 • De hond hijgt heel erg
 • De hond is sloom
 • De hond voelt warm aan
 • De hond gaat liggen tijdens de wandeling
 • De hond slingerd tijdens het lopen
 • De hond heeft rode (of grauwe en bleek blauwe) slijmvliezen
 • De rectale temperatuur is gestegen naar 41°C - 43°C.
 • De ramen van de auto zijn beslagen
 • De hond is buiten bewustzijn
Mijn hond is oververhit en nu?
Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water. Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand! Neem tevens contact op met uw dierenarts!!


Kan een hond bij warm weer achterblijven in een auto?
Nee! Het achterlaten van de hond in een auto bij warm weer of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd.

Laat uw honden NOOIT alleen in de auto bij warm of zonnig weer, dit kan rampzalige gevolgen hebben!!!Bedenk ook dat de zon draait: een auto in de schaduw geparkeerd kan spoedig in de volle zon staan! Staat de auto in de volle zon, dan is het helemaal snel gebeurd. De auto wordt een broeikas, de temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot 50 ŕ 60 graden Celsius, uw hond zit dan levend opgesloten in een oven.
Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal zijn lichaamstemperatuur stijgen tot gevaarlijke hoogte. Hij zal uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Als tijdig wordt ingegrepen kan hij het overleven, hoewel het gevaar dan bestaat dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen.

Overigens kan het ook buiten het zomerseizoen aardig warm worden in een auto die in de zon staat. Dit zal niet direct leiden tot levensbedreigende situaties, maar kan wel zeer onaangenaam en schadelijk voor uw hond zijn. Zo is het ook in het (vroege) voorjaar oppassen geblazen!
Go to Top

Wat te doen bij een hond die in de auto zit bij warm weer?
Probeer de eigenaar op te sporen, lukt dit niet dan is het verstandig om zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance te waarschuwen. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Ruit inslaan, mag dat? Als het echt een kwestie van leven of dood is, mag u dit doen. Dit wordt in juridische termen aangeduid als ‘zaakwaarneming’: u treedt op in het belang van een ander.


Is alleen de auto gevaarlijk?
Nee, zeker niet. Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Andere hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren aan overhouden. Fietsen in de zomer vormt ook een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. Zoals reeds eerder gezegd kan de hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden.
Als u de hond over een grotere afstand wilt laten lopen, doe dat dan in een niet te hoog tempo, en zeker niet over een warm wegdek, maar over gras en in de koele avonduren (waarbij het vanzelf spreekt dat de hond op langere afstanden getraind moet zijn). Is dat niet mogelijk, laat de hond dan thuis, lekker op een koele plaats!
Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de voeten. Bovendien zijn honden op veel stranden in de zomermaanden niet toegestaan. Neem uw hond dus niet mee tenzij uw dier op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt. Wat te doen bij oude honden en pups? Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.


Wat doet de hondenbescherming eraan?
De inspecteurs van de Inspectiedienst Gezelschapsdieren (IDG) controleren iedere zomer extra op honden die in auto’s worden achtergelaten. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers in het gehele land op pad om de folder "Wees wijs met uw hond bij warm weer" uit te delen, waarin wordt gewezen op de gevaren van warm weer bij honden.


Zijn er rassen waarbij je extra alert moet zijn?
Ja, honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse Bulldog, Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw hebben ze vaak anatomische belemmeringen in hun neus en keel, die verhinderen dat de lucht bij ademen vlot in en uit kan stromen. Zij zijn dus extra kwetsbaar met dit warme weer.
Een hond die oververhit is geraakt, probeert zijn extra warmte toch kwijt te raken door heviger te gaan hijgen. Door de hoge omgevingstemperatuur raakt hij hierdoor echter nauwelijks warmte kwijt. Bovendien is dit een oppervlakkige ademhaling en daardoor minder effectief. Er vindt heel weinig gasuitwisseling plaats in de diepere longgebieden, waar zich de longblaasjes bevinden. Door het hijgen ontstaat er nog een ander probleem: de keel raakt geďrriteerd en gezwollen, waardoor de luchtpassage nog eens extra bemoeilijkt wordt. De hond gaat nog geforceerder ademen, nog meer zwelling, nog meer irritatie etc. Een vicieuze cirkel waarin de ademhaling en daardoor de zuurstofvoorziening steeds meer tekort schiet. En extra zuurstof is juist erg hard nodig, omdat door de opgelopen lichaamstemperatuur de verbranding van substraten en het verbruik van zuurstof in de weefsels veel hoger is.
Go to Top

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

 • Laat uw hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (dus ook niet in de auto!) zitten of liggen. Hij moet altijd de mogelijkheid hebben een koele plek op te zoeken. Zorg voor fris drinkwater.
 • Beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, of te lang achter een bal of stok aanrennen. Rem uw hond op tijd af.
 • Vermijd het lopen op asfalt maar zoek plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat.
 • Neem uw hond niet mee naar hete stranden, recreatieterreinen e.d., tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.
 • Zwemmen (afkoelen) met warm weer is perfect, maar wees, in verband met ziekten, wel voorzichtig met sloten en vijvers, waar uw hond graag in zwemt. Als u dode watervogels of vissen signaleert (botulisme), moet u voorkomen, dat uw hond in het water gaat of ervan drinkt. Bovendien moet u altijd zorgen, dat uw hond goed is ingeënt tegen de ziekte van Weil (leptospirosis). Deze ziekte, die ernstige lever- en nierbeschadiging geeft, wordt vooral via stilstaand water verspreid.
 • Wees goed voorbereid wanneer u besluit uw hond in de zomer mee op vakantie te nemen, vooral als u naar zuidelijke streken gaat. Urenlange ritten in warme auto's (zonder airco) en tropische temperaturen zijn een kwelling voor uw huisdier.
  Afgezien van het feit, dat in veel landen voor honden de toegang tot het strand 's zomers verboden is, en dat u in zuidelijke landen beducht moet zijn voor besmetting van uw hond met gevaarlijke ziekten, zijn hete stranden geen plaats voor honden, zorg daarom altijd voor een beschaduwde plaats, tevens ook voor voldoende (fris) drinkwater.
  De plaatselijke honden zijn vaak wel tegen deze ziekten bestand, maar onze honden echt niet! Deze ziekten, die vooral voorkomen in het Middellands Zeegebied, kunnen dodelijk zijn voor uw hond.
  Meer tips over goed voorbereid op reis gaan kunt u lezen op de pagina, Franse Bulldog op reis.
 • Leg bij warm weer eens een natte handdoek of Pet-Towel over uw hond heen of zet een badje op waarin uw hond met zijn voetzolen kan staan of zelfs kan gaan liggen. Zo koelt hij af. Doe dat nooit met steenkoud water, want dan kan hij in shock raken (zie hierboven overhit en nu?). Ook bestaan er "Body Coolers", die voor verkoeling kunnen zorgen. De Body Cooler functioneert als een soort kledingstuk voor uw hond, dat verkoelend of verwarmend kan werken. Ze zijn er als Bandana, Collars, Pet Mat en Wrap. Bandana's hebben het uiterlijk van een geknoopte zakdoek, te dragen om de hals, Collars worden eveneens om de hals gedragen als een soort kraag, de Pet Mat is een vloerkleed geschikt voor bijv. in de hondenmand en de Wrap is een soort vestje dat voornamelijk de borstkas en de hals van uw huisdier bedekt. U kunt de Body Cooler naar behoefte verkoelen of verwarmen. Om de Body Cooler te verkoelen, kunt u hem, afhankelijk van de koelstand, 5 tot 20 min. in een plastic zak in de koelkast leggen of max. 10 min. in de diepvries. U kunt de Body Cooler ook opwarmen door deze 2 min. in de magnetron te doen (niet in een oven!). Test altijd voor gebruik eerst met uw vinger de temperatuur!

  Bodycooler - Bandana Bodycooler - Collars

  Bodycooler - Pet Mat Bodycooler - Wrap

  Naast de Body Cooler zijn er ook Aqua CoolKeeper-producten te verkrijgen: niet alleen als halsband (Collar) of mat voor de hond, maar zelfs als een soort hoofddoek voor het baasje (Skullycap).
 • Geef uw hond eens een verfrissing: bijv. een koude Kong of een Fill 'n Freeze (een ijsbot, die gevuld kan worden met water, vruchtensap of yoghurt en dan in de vriezer gelegd kan worden).

Tenslotte: net als bij de mens het geval is, heeft de oudere hond nog meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten. Houd uw bejaarde Rakker, Rocky, Rex, Max, Spike of Buster op warme dagen dus lekker koel.

Wees wijs met uw hond bij warm weer!
Go to Top


<< Oogproblemen bij honden - Wagenziekte bij honden >>

Gezondheid & verzorging